BionX Accu elektrische fiets

Na verloop van jaren neemt de capaciteit van uw BionX accu terug. Dit terwijl de behuizing en elektronica nog in orde zijn. Het zou dan zonde zijn dat u een nieuwe fiets of accu moet kopen. Voor een lager bedrag kunnen wij de slijtage delen in uw fietsaccu vervangen. Hierbij kiest u zelf de nieuwe capaciteit en bepaalt u zelf de hoogte van de actieradius. Het is in veel gevallen mogelijk de capaciteit zelfs te verdubbelen.

BionX

Als je een Trek elektrische fiets hebt kun je de prestaties van de fiets flink upgraden met een BionX accu revisie. Uiteraard is een BionX accu revisie alleen nodig als de actieradius van je fiets drastisch omlaag gaat. De kans is groot dat dit komt doordat de cellen in het accupack uitgeput raken. Dat gebeurt als ze beschadigd zijn of het maximum aantal keren een oplaad- en ontladingscyclus hebben doorlopen. Als je een BionX accu revisie laat uitvoeren is dat een mooie gelegenheid om het vermogen van het accupack te vergroten. Daarmee kan de actieradius van de fiets worden verdubbeld.

Een BionX accu revisie kost 10 dagen

Voor een BionX accu revisie moet de accu plus alle bijbehorende accessoires worden opgestuurd naar KWS Seuren Fietsaccu’s. Dat kun je online regelen. Op de site ga je eerst naar BionX onder de categorie Fietsaccu Revisie. Daar vind je alle accu’s van BionX die kunnen worden gereviseerd. Selecteer het model accu in jouw elektrische fiets en geef daarna aan welk vermogen jouw accupack na de BionX accu revisie moet hebben. Je mag ook kiezen voor een hoger vermogen dan er oorspronkelijk in zat. Rond de bestelling af en volg daarna de instructies die je per e-mail ontvangt. Je bent je accupack ongeveer tien dagen kwijt.

Wat komt er kijken bij een accu revisie?

Een BionX accu revisie is een ingewikkelde operatie. Dat geldt niet alleen voor de accu’s van BionX, maar voor alle accu’s, waaronder die van Phylion, Peugeut, Gazelle, Bosch, etc. Eerst worden de oude accu, het power management systeem en de oplader geïnspecteerd. Als daar mankementen in zitten worden die gerepareerd. Daarna worden de oude cellen in het accupack vervangen door nieuwe van het modernste type li-ion. Vervolgens wordt de accu getest met het bijbehorende power management systeem en de oplader. Als alles correct functioneert wordt het accupack teruggestuurd naar de eigenaar.

Bijzondere problemen na een BionX accu revisie

De fietscomputer op een elektrische fiets is ingesteld op de capaciteit van het accupack. Als je een fietsaccurevisie laat uitvoeren, waarbij het vermogen van het accupack wordt gewijzigd, kloppen de instellingen in de fietscomputer niet meer. Die moeten softwarematig worden aangepast. Dat kun je wel zelf, maar het is gemakkelijker om de fietscomputer mee te sturen naar KWS Seuren Fietsaccu’s. De monteurs zullen de noodzakelijke aanpassing voor jou in de fietscomputer zetten. Het enige wat je dan zelf nog een keer moet doen is de fietscomputer resetten. Maar dat is heel eenvoudig.

Pas op voor diepteontlading

Eén van de grootste mankementen die bij een accupack kunnen optreden is diepteontlading. De accu wordt dan zo ver ontladen dat de cellen beschadigd kunnen raken. Dat gebeurt vaak in de winter als de elektrische fiets niet wordt gebruikt. Diepteontlading gaat ten koste van de levensduur. Bij sommige merken accu’s kan de accu niet meer met de originele oplader worden opgeladen. Als dat bij jou het geval is, is de accu misschien nog niet kapot. Je kunt hem opsturen naar KWS Seuren Fietsaccu’s. Daar wordt geprobeerd om het accupack met een speciale voeding voorzichtig op te laden.