Oplader elektrische fiets

Op zoek naar een oplader voor uw elektrische fiets? Wij bieden verschillende acculaders aan voor verschillende merken. Wij hebben een ruim aanbod aan diverse opladers geschikt voor uw elektrische fiets. Kunt u uw acculader niet vinden? Neem dan even contact met ons op.

Groot aanbod elektrische fiets opladers

In ons aanbod aan elektrische fiets opladers kunt u kiezen uit verschillende laders. WIj hebben een uitgebreid aanbod aan originele laders, maar ook vervangende acculaders. Deze fiets accu opladers hebben wij zelf geselecteerd. Door onze kennis en kunde weten wij wat de juiste oplader is die bij uw elektrische fiets past. Dit is een belangrijk onderdeel van uw e-bike als u nog jaren plezier wil hebben van uw e-bike.

Opladen elektrische fiets accu

Het opladen van uw elektrische fiets accu is zeer belangrijk. Houdt er rekening mee dat een fietsaccu die volledig ontladen is op den duur stuk zal gaan. Daarnaast  heeft dit een nadelig effect op de levensduur van de accu. Een aantal tips om dit te voorkomen:

 • Laadt de fietsaccu regelmatig op (bijvoorbeeld na iedere rit)
 • Zorg ervoor dat de accu tot minimaal 50% opgeladen is wanneer je de e-bike met accu gaat opbergen.
 • Check regelmatig (het liefst maandelijks) of de accu bijgeladen dient te worden om een diepte ontlading te voorkomen.
 • Zodra de accu vol is, ontkoppel dan de lader van de accu. Laat de accu nooit langer dan nodig aan de oplader staan.
 • Let op dat zowel de lader als de accu niet afgedekt worden. Op deze manier kan de warmte die ontwikkeld wordt vrijkomen. Dit voorkomt dat de accu en/of lader defect raakt of dat er brand kan ontstaan.

Hoelang duurt het om mijn fiets accu op te laden?

Gemiddeld duurt het zo’n 4 a 5 uur om de batterij van je e-bike volledig op te laden. Dit is voor een groot gedeelte afhankelijk van de capaciteit van de accu en het vermogen van de lader. Een accu met een hogere capaciteit heeft meer tijd nodig om op te laden. Toch zijn er tegenwoordig ook manieren om het oplaadproces veilig te versnellen met bijvoorbeeld snelladers van hoge kwaliteit.

Gebruik je e-bike oplader veilig:

Niet alleen tijdens het laden is enige oplettendheid gevraagd. Vocht en kou zijn twee zaken die ongewenst zijn tijdens het opladen. Laat je accu drogen op kamertemperatuur na een regenbui voor je hem aansluit (en het liefste niet bij de kachel!) Het is belangrijk de accu en lader rustig op kamertemperatuur te laten komen. Vocht en temperatuurverschillen in de accu en lader kunnen de vorming van condenswater tot gevolg hebben. Dit moet je ten allen tijden vermijden.

Oplader elektrische fiets kopen?

Wil je je elektrische fiets opladen? Maar lukt dit niet? Wordt je accu niet meer opgeladen en je weet zeker dat de accu goed is, ga je opzoek naar een nieuwe lader. Maar dat is niet de enige reden om een acculader te vernieuwen, als de behuizing stuk is, of het onvervangbare snoer is beschadigd, ga je met het oog op de veiligheid op zoek naar een nieuwe.

Accu snellader

Een andere reden voor het kopen van een nieuwe lader is de snellader. Een luxe reden om een nieuwe lader aan te schaffen is natuurlijk dat je sneller wil laden, of een tweede lader op een andere vaste plek wil hebben. Duurt het laden je te lang af? Wil je de laadtijd van je accu inkorten is de aanschaf van een snellader een goed idee.

Een vervangende oplader elektrische fiets kopen

Het gebruik van een elektrische fiets om mee te fietsen kent vele voordelen. De elektrische fiets is voor iedereen een uitkomst. U bent sneller op uw eindbestemming, kunt langere afstanden fietsen en dat allemaal met minder inspanning. Deze voordelen komen allemaal voort uit de energie die de fiets accu levert. Net zoals de accu van een elektrische auto of de accu van uw telefoon dient de e-bike accu opgeladen te worden. Hiervoor heeft u dus een oplader elektrische fiets nodig. In het geval van een defecte of kapotte acculader heeft u de mogelijkheid een nieuwe acculader te kopen. Ook kunt u er voor kiezen een vervangende fietsaccu lader te kopen. Het kopen van een vervangende elektrische fiets oplader heeft zo ook zijn voordelen en zo wordt de keuze snel gemaakt. Een vervangende universele lader is in veel gevallen vele malen goedkoper. Ook is het mogelijk in sommige gevallen een lader aan te schaffen met een hogere laadstroom. Op deze manier is de accu sneller vol. Houd er wel rekening mee dat u de juiste oplader elektrische fiets voor uw e-bike accu koopt.

Aanbod e-bike opladers

Het aanbod e-bike opladers is enorm. Helaas betekent dit niet dat u zomaar een e-bike lader kunt kiezen die u als eerste tegenkomt. Het is belangrijk dat u de juiste lader bij de juiste e-bike accu kiest. Niet iedere lader is compatibel bij alle accu's. Er is een groot verschil in amperages en spanningen bij ieder merk en type opladers. Het kan namelijk heel gevaarlijk zijn als u de verkeerde lader voor een verkeerde fietsaccu gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat de accu overladen wordt, of zelfs niet meer laadt. Bekijk altijd of de spanning van de lader overeenkomt met de gegevens die op de accu staan. Bent u er niet zeker van of u de juiste oplader heeft neem even contact met ons op.

Oplader elektrische fiets doet het niet

Is uw elektrische fiets oplader defect? Sluit eerst het probleem uit. Dit doet u snel en eenvoudig door een kleine test. Probeer eerst uw fietsaccu aan een andere fiets accu lader te koppelen. Laad de fiets accu nog steeds niet op? Dan zit het probleem waarschijnlijk eerder in de accu dan in de lader. Laad de accu met een andere oplader wel op dan klopt het wel dat uw eigen oplader het niet doet.

Kan mijn fiets accu aan de lader blijven?

Wij raden aan om de accu nooit langer dan 24 uur aan de lader te laten liggen. Hierdoor kunnen de Lithium Ion cellen beschadigen en ervoor zorgen dat de accu vervroegd versleten raakt. Uiteindelijk zal ook de levensduur van de accu afnemen.

Mijn acculader wordt warm, is dit normaal?

Elke adapter wordt warm bij gebruik. Dit is een gevolg van de stroom die door het apparaat loopt. Sommige laders worden echter zeer heet. Onder te heet wordt verstaan dat de lader niet meer met de hand vast te houden is. In dit geval is er hoogstwaarschijnlijk een probleem met de lader of accu

Als de lader te heet wordt is dat vaak een teken dat hij overbelast wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een acculader versleten is en niet meer het vereiste vermogen kan leveren. In dat geval is het verstandig de lader te vervangen.

Wanneer blijkt dat een nieuwe lader wederom snel heet wordt, bestaat er een kans dat uw accu versleten is. Hierdoor moet de accu zo veel bijgeladen worden dat de lader te zwaar belast wordt. De lader wordt dan zeer heet en het risico van beschadiging of doorbranden is zeer groot. In dit geval is het verstandig om de fietsaccu te reviseren.

Wat kost het opladen van een elektrische fiets

Het opladen van een elektrische fietsaccu is over het algemeen niet duur, vooral in vergelijking met de kosten van benzine of diesel voor auto's. De kosten hangen af van enkele factoren, waaronder:

 1. De capaciteit van de accu: Accu's worden doorgaans gemeten in Wattuur (Wh) of Ah. Een accu met een hogere capaciteit heeft meer elektriciteit nodig om volledig op te laden.

 2. De elektriciteitsprijs in uw regio: Dit kan variëren op basis van waar u woont en uw energieleverancier.

Om een ruwe schatting te geven:

Stel dat u een accu van 400Wh heeft en de gemiddelde elektriciteitsprijs in Nederland is ongeveer €0,22 per kWh. Om de accu volledig op te laden, zou het ongeveer 0,4 kWh kosten.

Dus 0,4 kWh x €0,22 = €0,088. Dit betekent dat het opladen van een 400Wh accu ongeveer 9 cent zou kosten.  

De kosten om tegenwoordig een fiets accu op te laden

Met de nieuwe elektriciteitsprijs van €0,39 per kWh kunnen we de volgende berekening maken voor zowel de 400Wh-accu als de 625Wh-accu:

Voor de 400Wh (0,4 kWh) accu: 0,4 kWh x €0,39 = €0,156

Dus het opladen van een 400Wh accu zou ongeveer 16 cent kosten.

Voor de 625Wh (0,625 kWh) accu: 0,625 kWh x €0,39 = €0,24375

Dus het opladen van een 625Wh accu zou ongeveer 24 cent kosten.

Overzicht kosten opladen fiets:

Tabel op basis van de energiekosten van €0,39 per kWh:

AccucapaciteitKosten per oplading
300Wh (0,3 kWh)€0,117
400Wh (0,4 kWh)€0,156
500Wh (0,5 kWh)€0,195
625Wh (0,625 kWh)€0,244
750Wh (0,75 kWh)€0,2925

Heef u vragen over het opladen van uw fietsaccu?

Zelf je oplader elektrische fiets repareren

Het repareren van de oplader van je elektrische fiets kan soms ingewikkelder zijn dan het lijkt. Hierbij is het essentieel om zorgvuldig te werk te gaan om verdere schade of veiligheidsproblemen te voorkomen. Met de volgende handleiding kun je stap voor stap de oplader van je elektrische fiets zelf controleren en, indien mogelijk, repareren:

 1. Controleer de stroomvoorziening: Begin met het aansluiten van de oplader op het stopcontact. Kijk of er een indicatielampje brandt. Geen reactie kan duiden op een defect, maar bij sommige opladers, zoals die van Giant, of een Bosch lader kan de LED uit zijn wanneer deze onbelast is.

 2. Meting van de fietsaccu:

  • Gebruik een multimeter om de spanning van de accu te controleren. Let op: Verkeerd gebruik van een multimeter kan schade veroorzaken, dus wees voorzichtig.
  • Een standaard 36V accu zou een spanning tussen de 30 en 42 volt moeten hebben. Een standaard 24V accu een spanning tussen de 21 en 29,4V. Een spanning die aanzienlijk lager ligt, kan duiden op een defecte accu. Let op: sommige accu's, zoals die van Bosch, Shimano, Koga en sommige Gazelle's hebben communicatie nodig waardoor ze niet direct te meten zijn.
 3. Inspecteer de laadpoort:

  • Controleer de laadpoort van de fietsaccu. Een veelvoorkomend probleem is kortsluiting in de laadpoort als de lader aangesloten blijft terwijl de fiets wordt verplaatst. Hierdoor kan de zekering doorbranden en laadt de accu niet meer op.
 4. Onderzoek de laadplug:

  • Controleer de conditie van de laadplug. Wordt de oplader vaak via de kabel uit de accu getrokken of moet de plug vaak gedraaid worden voordat deze past? Dan kunnen de draden in de plug losgeraakt zijn of met elkaar in contact komen. Vooral dunne draden zijn hier kwetsbaar voor.
  • Indien de draden zijn losgekomen, kunnen deze vaak gesoldeerd worden.

Welke oplader is geschikt voor mijn accu?

Bij het selecteren van de juiste oplader voor uw fietsaccu is het essentieel om rekening te houden met verschillende technische aspecten om de optimale prestatie en levensduur van uw e-bike te garanderen. Zorg ervoor dat de spanning (volt) van de lader overeenkomt met uw accu, idealiter met een maximale afwijking van slechts 5%, om schade te voorkomen. Het amperage (Ampère) bepaalt hoe snel uw accu oplaadt; een standaardlader varieert meestal tussen 1.5A en 3A, maar een 2A oplader wordt aanbevolen voor dagelijks gebruik, terwijl snelladers van bijvoorbeeld 4 of 6A gereserveerd zijn voor speciale situaties. De aansluiting van de lader is ook cruciaal; controleer of de stekker van de lader past bij uw fietsaccu, aangezien er een grote variatie is in de stekkertypes. Voor specifieke fietsmerken en modellen kunt u vaak de compatibiliteit controleren aan de hand van het framenummer of het merk van de fietsaccu. Let ook op de veiligheid: het gebruik van een ongeschikte lader kan leiden tot oververhitting of schade aan uw accu. Onze laders komen met een garantie en een duidelijk retourbeleid voor uw gemoedsrust. Bij twijfel of vragen, neem gerust contact met ons op voor assistentie; wij helpen u graag bij het vinden van de perfecte lader voor uw e-bike, rekening houdend met het type fiets, jaartal en specifieke kenmerken van uw huidige acculader of fietsaccu.