Bij een E-drive accu revisie worden nieuwe oplaadbare cellen in het accupack gemonteerd. De oude versleten cellen worden op een milieuvriendelijke manier afgevoerd, zodat de waardevolle materialen beschikbaar komen voor hergebruik. Omdat het belangrijk is dat de nieuwe oplaadbare cellen goed samenwerken met het oude batterij management systeem wordt de werking van deze elektrische componenten gecontroleerd. Voor de volledigheid wordt ook gecheckt of de originele oplader samenwerkt met de nieuwe cellen. Daartoe doorloopt de accu met de nieuwe cellen een volledige cyclus. De cellen worden dus met de originele accu een keer helemaal opgeladen en daarna wordt de accu volledig ontladen.
KWS Seuren Fietsaccu’s is gespecialiseerd in de elektrische aspecten van de E-bike. Vrijwel elke accu die ooit in Nederland is verkocht kan worden gereviseerd. Zelfs de accu’s van bijzondere E-bikes van Fischer en Dahon. Het resultaat van een accu revisie is zo goed, dat het bedrijf er twee jaar garantie op geeft. Een E-drive accu revisie is dus eigenlijk een slimmere keuze dan de aanschaf van een nieuwe accu. Want na een E-drive accu revisie krijg je de garantie dat je E-bike elektrisch weer uitstekend functioneert. Na aanschaf van alleen een nieuwe accu moet je dat nog maar afwachten.
Het open maken van het accupakket voor een E-bike is een klus, die door gespecialiseerd personeel moet worden uitgevoerd. Als er iets verkeerd wordt gedaan kan dat veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Dat komt doordat er tijdens het opladen van een accu in een accupakket veel warmte wordt geproduceerd. Als niet goed wordt gecontroleerd of de nieuwe oplaadbare cellen passen bij het batterij management systeem en bij de oplader, kan het accupack of de oplader in brand vliegen. Een E-drive accu revisie is dus een zorgvuldig werkje, dat aan specialisten moet worden overgelaten.
Hoe lang een accu mee gaat na een E-drive accu revisie heb je voor een deel zelf in de hand. Een accupack gaat kapot als er vocht in terecht komt. Bescherm je accu dus goed tegen regenbuien. Opladen bij temperaturen onder nul wordt absoluut afgeraden. Dan ontstaat er condensatievocht in de accu, waardoor hij binnen korte tijd kapot gaat. Een accupack mag ook niet te ver ontladen. Dat kan gebeuren in periodes waarin de E-bike niet wordt gebruikt. Zorg er daarom voor dat het accupack te allen tijde elke maand tot minimaal 50 procent wordt opgeladen, uiteraard bij kamertemperatuur. Met deze voorzorgsmaatregelen gaat je accu jaren langer mee.