Hoe lang gaat een fietsaccu mee?

Levensduur accu elektrische fiets? Dat is een veelgehoorde vraag. Een fietsaccu gaat achteruit door het toenemende aantal herladingen. Gemiddeld 500 tot 600 cycli. Daarnaast slijt de lithium fietsaccu ook door leeftijd. Fietsaccu's met Lithium ion technologie gaan 5 tot 10 jaar mee. Daarna zijn fietsaccu's doorgaans versleten en toe aan vervanging of revisie.

Levensduur accu verlengen na revisie

Na revisie gaat uw fietsaccu weer jaren mee, hieronder volgen enkele tips om maximaal gebruik van uw gereviseerde accu te kunnen maken. Na revisie bij KWS Seuren ontvangt u van ons een instructieblad met daarin alle weetjes. Wij zullen deze hier ook toelichten.

Maximale actieradius

Uw nieuwe accu bereikt na 4 tot 6 keer herladen (Accu helemaal opgeladen nadat u uw accu helemaal heeft leeg gefietst? de maximale actieradius. Dit kan bijvoorbeeld ook in 8 tot 12 keer voor de helft leeg. Het betreft hier 4 tot 6 laadcycli. Na deze laadcycli beschikt de accu over de volledige actieradius (100%) hiervoor kan dit ongeveer 90% tot 95% zijn.

Resetten na revisie

De accu dient ongeveer 4 tot 6 keer helemaal leeg gefietst te worden. Het kan namelijk voorkomen dat het display van de fiets, de capaciteit van de accu niet goed weergeeft. Dit herstelt zich na 4-6 volledige laadcycli. De fietsaccu dient leeg gefietst te worden tot de ondersteuning wegvalt. Niet als het display een lege accu weergeeft.

Het laden van uw fietsaccu bij kamertemperatuur

Het laden van uw accu dient goed te gebeuren om optimaal gebruik te kunnen maken van uw fietsaccu. Zo komt u niet stil te staan onderweg. Laad uw fietsaccu bij kamertemperatuur op. Zodra u in de winter bij vriestemperaturen buiten gaat fietsen laat de accu dan eerst op kamertemperatuur komen voordat u de accu aan de lader legt.

Gebruik van de fietsaccu in de winter?

Het gebruik van een fietsaccu in de winter is niet slecht voor de batterij. Het kan echter voorkomen dat de actieradius beperkt wordt door invloeden van de kou op de levensduur van de batterij heeft dit niet heel veel invloed. Het is vooral belangrijk dat de accu regelmatig droog weggelegd wordt. Het kan voorkomen dat er condensvorming ontstaat in de accu.

Kan mijn fietsaccu tegen water?

De meeste fietsaccu’s zijn spatwater dicht. Bij een zware regenbui kan er alsnog water in de accu terecht komen. De accu’s zijn namelijk nooit helemaal waterdicht. Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat de accu niet teveel wordt blootgesteld aan water.

Mocht de accu nat geworden zijn laat deze dan een aantal dagen op kamertemperatuur opdrogen. Nooit direct op of tegen de verwarming. Aan de binnenzijde kan ook ongewenste condensvorming ontstaan. Condensvorming kan corrosie veroorzaken en het binnenwerk aantasten.

Opladen na revisie

Na revisie adviseren wij u uw accu volledig te laden. Zo kunt u de eerste keer fietsen optimaal gebruik maken van uw accu. Daarnaast begint u daardoor meteen met het resetten van de elektronica.

Wanneer laden?

De nieuwste technologie accucellen hebben geen geheugen meer, deze hoeven dus niet meer constant aan de lader of helemaal leeg gefietst te worden. U kunt de accu gerust tussentijds opladen voordat u weer een lange fietstocht wil gaan maken.  Het is niet schadelijk om uw accu in meerdere etappes (zonder tussentijds op te laden) leeg te fietsen.

Indien de accu vol is kan de lader uit de accu gehaald worden. Dit voorkomt dat de accu wordt overladen.

Voorkomen van een diepteontlading

Leg uw accu niet zomaar voor langere tijd weg. Iedere accu heeft een geringe zelfontlading. Indien de accu helemaal leeg is, of bijna leeg wordt weggelegd is de kans op een schadelijke diepte ontlading het grootst. Sla u accu dus altijd opgeladen op. Controleer maandelijks of de accu niet bijna leeg is en dus opgeladen moet worden.

Veiligheid bij het laden van uw fietsaccu

Zorg ervoor dat de accu en lader niet afgedekt zijn tijdens het laden zodat de accu en lader hun warmte kwijt kunnen die vrij komt tijdens het laden. Laat dus geen spullen op de accu of lader liggen.

Wij adviseren de accu niet ‘s nachts op te laden. Wilt u dit toch doen zorg er dan voor dat er geen brandbare spullen in de omgeving liggen.

Gebruik uw fietsaccu

De accucapaciteit van uw accu zal in verloop van tijd enigszins inboeten. Zuinig of juist intensief gebruik heeft hier weinig tot geen invloed op. Een accu die veel gebruikt wordt zal in de regel meer kilometers maken dan een accu die weinig gebruikt wordt. Vooral belangrijk blijft het regelmatig gebruiken en laden van de accu. Ook als deze dus minder gebruikt wordt.

Vragen?

Heeft u nog specifieke vragen of is het nog niet geheel duidelijk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.