Accu-Recycling: Een mijn van waardevolle grondstoffen

Een accu is een schat van waardevolle grondstoffen die, mits goed behandeld, een weg terug kunnen vinden in de productiecyclus. Bijvoorbeeld, een accu van 400 kg met een capaciteit van 50 kWh bevat ongeveer 6 kg lithium, 10 kg mangaan, 11 kg kobalt, 32 kg nikkel en 100 kg grafiet. Het winnen van deze grondstoffen via recycling is een technisch complex maar noodzakelijk proces om de continuïteit van de productie van lithium-accu’s te waarborgen en onze ecologische voetafdruk te verminderen.

Recycling van Fietsaccu’s

Fietsaccu's zijn een belangrijk onderdeel van de groeiende markt voor elektrische fietsen. Het recyclen van deze accu’s is belangrijk om de milieu-impact te verminderen. KWS Seuren is een pionier in het geven van een tweede leven aan fietsaccu's. Door de cellen die nog in goede staat zijn te hergebruiken voor andere toepassingen en de resterende cellen te recyclen, wordt de levensduur van deze accu's aanzienlijk verlengd. Dit niet alleen vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen, maar helpt ook de kosten voor de consument te verlagen. 

Accu elektrische auto recycling

Het belang van het recyclen van auto-accu's kan niet worden onderschat, gezien hun omvang en het volume aan waardevolle materialen dat ze bevatten. Het recyclen van auto-accu’s is ook een stap richting een circulaire economie in de automobielindustrie.

Second Life: Een tweede ronde van Lithium-ion-accu's

Het hergebruik van accu's, ook wel bekend als de "Second Life"-methode, is een extra optie waarbij accu's een stationaire rol krijgen toegewezen na hun leven. Met de meeste accu’s behoudend 70 tot 80 procent van hun oorspronkelijke capaciteit bij het sorteren, is hergebruik een logische en duurzame keuze.

Inleveren en Recyclen: Hoe en Waar?

In Nederland zijn er diverse inleverpunten waar consumenten hun gebruikte of defecte lithium-ion accu's kunnen inleveren. Het is essentieel om de juiste kanalen te gebruiken bij het afvoeren van deze accu's om zowel veiligheidsrisico's te vermijden als bij te dragen aan de recycling- en hergebruikprocessen. 

Het recyclen en hergebruiken van lithium-ion accu's is meer dan alleen een milieuvriendelijke keuze; het is een stap naar een duurzamere en energie-efficiënte toekomst. Door een circulaire economie voor accu's te bevorderen, kunnen we samen werken aan een groenere en schonere wereld.

Onze bijdrage: KWS Seuren

KWS Seuren is een revisiebedrijf voor hoofdzakelijk fiets accu’s. In 2017 zijn we begonnen en we zijn door de jaren een aardig gegroeid, niet alleen qua omvang maar ook qua kennis. KWS is ontstaan door 3 broers die interesse hebben in accu’s en alles wat met elektronica te maken heeft. Maar ook omdat de broers een de revisie van accu’s een duurzame toekomst zagen.

Doordat het bedrijf is blijven groeien kwam er ook steeds meer afval, dit afval bestond voornamelijk uit oude lithium-ion cellen. Voorheen werd dit afval altijd afgevoerd naar een partij die het weer naar het buitenland vervoerde zodat het daar gerecycled kon worden en weer hergebruikt kon worden voor de productie van nieuwe cellen. 

Bij KWS vonden we dat dit duurzamer kon. Daarom zijn we een machine gaan ontwikkelen die de cellen kan scheiden, het is nu dusdanig ver ontwikkeld dat de stoffen die in een cel zitten voor 99,5% recyclebaar zijn. We recyclen nu niet alleen ons afval maar ook het afval van andere bedrijven.

Lithium ion accu inhoud 18650 Cellen

ComponentPercentage (%)
Blackmass45
Electrolyte15
Plastic Film5
Iron10
Copper12
Aluminium10
Other nickel, sealing tap3
Totaal100