Fijn om te weten: De actieradius van uw elektrische fiets accu

Het is natuurlijk fijn om te weten hoe ver u met uw elektrische fiets accu kunt komen. Zo komt u niet voor verassingen te staan. De afstand die u kunt afleggen met uw fietsaccu noemen wij de actieradius. In onze berekening hebben wij rekening gehouden met verschillende factoren. Het kan dus zijn dat u meer kilometers kunt fietsen dan aangegeven. Maar ook minder doordat u bijvoorbeeld de fiets anders gebruikt.

Mijn actieradius wijkt af van wat mij belooft is.

In veel gevallen wordt de maximale actieradius genoemd bij de producent. Dit kan dus sterk afwijken van de echte kilometers die u kunt afleggen met uw e-bike. Er zijn namelijk veel factoren waarbij de actieradius kan afwijken.

Bij de producent wordt de fiets getest onder ideale omstandigheden. Bijvoorbeeld: vlakke ondergrond, windstil, lage ondersteuning en veel eigen trapvermogen. Dit wil zeggen de kracht die door de persoon zelf op de pedalen wordt uitgevoerd.

Actieradius: Belangrijkste factoren

Dit zijn dus lang niet alle factoren die meespelen bij het aantal kilometers die gefietst kunnen worden. Hierbij een aantal meer factoren die meespelen:

  • Weersomstandigheden, een accupakket kan niet zo goed capaciteit afgeven bij kou. De actieradius verminderd onder de 5 tot 10°C. Dit heeft verder geen invloed op de levensduur van uw accu. Zorg er alleen voor dat bij het opladen van de batterij deze weer op een kamertemperatuur is van laten we zeggen meer dan 15°C.
  • Een elektrische fietsaccu levert in de loop der jaren een aantal % per jaar in. Een oudere fietsaccu zal dus minder capaciteit hebben dan een accu die vers is. De leeftijd speelt hierbij dus wel een bepaalde rol.
  • Mate van ondersteuning, lage ondersteuning of bijvoorbeeld hoge ondersteuning. Een andere factor hierbij is ook de mate van kracht die de fietser geeft aan de pedalen.
  • Wind tegen, wind mee, heuvel op en naar beneden. Een hobbelige weg of strak asfalt. Slappe brede banden of smalle banden en kei hard opgepompt. De weerstand is hierbij ook een grote factor.
  • Wat hier nog meer bij komt kijken is dus ook de totale massa. Het gewicht van de fiets, fietser en bagage.
  • De actieradius kan ook sterk verminderen bij het in een hoge versnelling wegfietsen. De accu moet meer vermogen geven aan de motor om vooruit te komen. Hierbij is het dus belangrijk in een lagere ondersteuning weg te fietsen en vervolgens omhoog te schakelen.
  • Het constant optrekken en afremmen met de elektrische fiets. Doordat de fiets opnieuw moet accelereren zal de motor meer vermogen nodig hebben om opnieuw op snelheid te komen.
  • Snelheid van fietsen. Een fiets die constant ondersteunt dient te worden tot 25 km/h zal meer vragen dan een elektrische fiets die rustig toert rond de 15 km/h.
  • Een accu die meerdere malen per week gebruikt wordt zal in de regel langer meegaan. Dit kan variëren van kleine stukken tot langere toertochten. Het beste is dat de accu frequent gebruikt wordt.
  • De frequentie van gebruik. Gebruikt u uw e-bike bijvoorbeeld 5 kilometer per dag of dagelijks totaal voor 20 kilometer. In het voorbeeld van 5 kilometer per dag zal de actieradius met één lading lager zijn dan als het voorbeeld van 20 gebruikte kilometers per dag.

Conclusie

Kort samengevat zijn er verschillende factoren waar u zelf rekening mee kunt houden maar ook factoren waar u zelf niet altijd invloed op heeft. Over de jaren heen neemt de capaciteit van een fietsaccu geleidelijk af. De aangegeven kilometers bij producenten worden gemeten onder de meest ideale omstandigheden.

Hogere capaciteit

Wij raden dus zelf aan om altijd een iets hogere capaciteit te nemen dan u nu denkt nodig te hebben. Zo heeft u jaren langer plezier van uw elektrische fiets en fietsaccu. Lees ook meteen onze tips voor het verlengen van de levensduur van uw fietsaccu.

Mocht de capaciteit niet voldoende zijn is er de mogelijkheid uw accu te reviseren.