Een medewerker van KWS Seuren houdt een accupakket vast

E-bike accu reparatie, een groeiende markt.

Fietsen, scooters, steps, scootmobielen… In 2020 werden in Nederland meer dan 547.000 elektrische fietsen verkocht. Dit betekent dat er net zoveel of nog meer batterijen zijn om te repareren in geval van een storing of problemen. Een steeds grotere markt in de reparatie en revisie van e-bike accu’s.

E-bike accu reparatie, een groeiende markt.

In Beugen (Gemeente Boxmeer), ligt een dorp tussen Nijmegen en Venlo gelegen aan de A73. Hier is het bedrijf KWS Seuren sinds 2017 bezig met het repareren en reviseren van e-bike accu's. Gestart met een reparatiewerkplaats voor lithium-ion batterijen. Gespecialiseerd in de elektrische fiets accu, elektrische scooters maar ook alle andere kleine en grote elektrische mobiliteit met de nadruk op accu’s.

KWS Seuren, een jong bedrijf opgericht in 2017 in Nederland, is gespecialiseerd in de reparatie van dit type batterijen en wil graag voldoen aan de stijgende behoefte in de Europese markt. De klanten zijn onder andere e-bike bezitters, fietsenzaken, distributeurs, importeurs, bezorgdiensten en fabrikanten. Van het leveren van nieuwe fiets accu’s tot het leveren van de service na verkoop voor producten onder garantie. KWS Seuren is actief binnen het gehele proces van de accu. 

Ieder jaar is het bedrijf constant gegroeid met meer dan 300%. Tot 2 jaar geleden bestond het bedrijf alleen uit de 3 broers en hebben ze er voor gekozen hun eerste personeelslid aan te nemen. Tot op het moment van nu in 2021 bestaat het bedrijf uit 50 medewerkers en is het bedrijf nog steeds nieuwe markten aan het ontdekken. Er is vooral vraag naar reparateurs wat lastig te vinden blijkt, daarom heeft het bedrijf er voor gekozen de mensen zelf op te leiden.


Meer dan 98,4% van de e-bike accu’s kan gerepareerd of gereviseerd worden

Hoe het komt dat KWS Seuren zoveel kan repareren? Wij hebben ons bij verschillende fiets accu's erg verdiept in de materie en software dat wij bijna alle problemen kunnen oplossen. Helaas is het bijvoorbeeld in sommige batterijen onmogelijk gemaakt om de  elektrische fiets accu te kunnen repareren. Dit is bijvoorbeeld gedaan door de accu volledig in te gieten met een harde hars of gel. En in een aantal gevallen zelfs dat de software de accu compleet uitschakeld wat verdere reparatie onmogelijk maakt. Dit is de reden dat KWS Seuren zich ook volledig inzet voor het initiatief van Right to Repair, dit is een initiatief om alle accu producten repairable te maken, legt Koen Seuren, eigenaar van KWS Seuren uit.

Kwaliteits test fiets accu’s

Na reparatie worden alle gerepareerde en gereviseerde producten onderworpen aan een uitgebreide eindtest. Deze bestaat ook uit een bruikbare capaciteit test. Aan de hand van deze resultaten wordt er dus bepaald of de accu voldoet aan de wensen van de klant. Door het repareren of reviseren van e-bike accu’s kunnen deze weer terug de markt op waarbij de prijs tot zelfs een derde of zelfs de helft van de nieuwprijs goedkoper zijn. Dit terwijl de levensduur van een reparatie fietsaccu hetzelfde is of zelfs verhoogt.

Groeiende accu markt

Door de sterk groeiende markt van elektrische mobiliteit ontstaat er een steeds grotere stroom van versleten en defecte e-bike accu’s. Om aan deze vraag te kunnen blijven voldoen zal KWS Seuren waar nodig opschalen.