Met een lithium ion acculader de levensduur verbeteren

Fietsacculaders zijn er in verschillende soorten en maten. Zoals Lithium Ion, LiFePO4 en NiMH acculaders. In dit artikel beperken we ons tot de lithium Ion laders. Dit is namelijk de meest voorkomende accu op het moment in de aandrijfindustrie. We hebben het dan over de elektrische fietsen, elektrische auto’s, maar ook bijvoorbeeld scootmobiels.

Een acculader heeft twee laadfases. een lithium Ion lader begint met constant Current te laden. Dit houdt in dat de lader gaat laden met de maximale stroom die beschikbaar is. Bij een 2 ampère acculader is dit 2 ampère. De maximale stroom wordt aangegeven op het type plaatje van de acculader.

Laadfases van een acculader

Specificaties van een fietsacculader geven.

36V 3A acculader

Nadat de maximale spanning van de acculader bereikt is kan de maximale stroom niet meer gegeven worden. Op dat moment begint de lader met fase twee. Dit wordt constant Voltage genoemd. De lader stopt bij zijn maximale spanning en de stroom neemt af. Als de stroom onder de 0.3 A komt stopt de lader met laden en zal het ledje in de meeste gevallen groen gaan branden.

Verschil in acculaders

Er zijn verschillende acculaders op de markt. Doorgaans zitten de verschillen in de volgende kenmerken.

  • laadstroom
    De hoeveelheid energie dat de acculader afgeeft. Met een 2A lader laad de accu met 2 ampère per uur. Hierdoor zal een accu van 10Ah in 5 uur volledig geladen zijn.
  • Laadspanning
    Maximale spanning, afhankelijk van het type accu. Bijvoorbeeld een 24 of 36V accu.
  • Kwaliteit
    Acculaders zijn te vinden in verschillende kwaliteiten. Hiermee worden de gebruikte componenten bedoeld. Een goedkope acculader is vaak licht. Dit is ze gelukt door te overdrijven met de maximaal aangegeven stroom. De acculader laad dan maar met 1 ampère in plaats van de beloofde 3 ampère. Daarnaast zien we dat de componenten zeer warm worden doordat er onder berekende componenten worden gebruikt. Hierdoor gaat de levensduur achteruit. Ook komt het de efficiëntie en de veiligheid niet ten goede.

Levensduur van uw accu verlengen door type acculader

De levensduur van een Lithium Ion accu is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals het aantal her ladingen. Uit onderzoek is gebleken dat een accu velen malen langer mee gaat wanneer deze niet volledig wordt geladen en niet volledig wordt ontladen. Zie onderstaande tabel.

Laad
Spanning
Aantal her ladingen
tot de capaciteit zakt naar 70 %
bruikbare
capaciteit
4.25200–350105–110%
4.20300–500100%
4.15400–70090–95%
4.10600–1,00085–90%
4.05850–1,50080–85%
4.001,200–2,00070–75%
3.902,400–4,00060–65%
Bron: Battery University

Hier is te zien dat een accu een grotere levensduur krijgt door een accu niet volledig te laden. De meeste acculaders laden vaak tot 4.25 Volt. Daarom hebben wij ervoor gekozen om onze laders te laten laden tot 4.10 Volt. Hiermee wordt de levensduur bijna verdubbeld vergeleken met de gebruikelijke laders! Ook neemt de kans op overladen bij slijtage van de lader af.

Fietsaccu reviseren

Wilt u weten of uw accu gereviseerd kan worden? Kijk dan eens in onze winkel. Staat uw accu er niet bij? Stuur dan een aanvraag via ons aanvraagformulier.

Aanvraagformulier

7 + 8 =

Meer over fietsaccu reviseren

Waarom reviseren?

Doordat wij gebruik maken van de nieuwste technologie is het in veel gevallen mogelijk een grotere capaciteit en dus bereik in uw accu te monteren. Bij een aantal accu’s is het zelfs mogelijk de capaciteit te verdubbelen. Voor een kleine meerprijs is het mogelijk veel meer capaciteit in uw fietsaccu te laten zetten.

Hoe werkt het?

Revisie van uw fietsaccu betekent dat uw huidige versleten accupakket vervangen wordt door een nieuw samengesteld accupakket. Voorzien van nieuwe cellen en in een aantal gevallen ook nieuwe elektronica. Er wordt hierbij de nieuwste technologie gebruikt en cellen van de hoogste kwaliteit.

Levensduur accu verlengen

Een accu levert in de tijd altijd wat af in capaciteit. Het maakt dus niet zoveel uit of de accu intensief gebruikt wordt of dat er ‘zuinig’ mee om wordt gegaan. Een accu die veel gebruikt wordt zal in de regel dus meer kilometers maken dan een accu die weinig gebruikt wordt. Vooral belangrijk blijft het regelmatig gebruiken en laden van de accu.