Nieuwe oplader

Er komt een moment waarop je moet overwegen om je acculader te vervangen, vooral als deze niet meer functioneert. Maar net zo cruciaal is de staat van de lader zelf en de bijbehorende kabels. We zien vaak dat fietsaccu’s worden ingeleverd met laders die eigenlijk niet meer veilig zijn. Isolatietape op een voedingskabel of het gebruik van kroonsteentjes is niet aan te raden. Gelukkig zijn voedingskabels vaak afzonderlijk verkrijgbaar en eenvoudig te vervangen door middel van een Plug & Play-systeem.

Opletten bij een nieuwe lader

Bij het aanschaffen van een nieuwe lader is het belangrijk om op de juiste spanning en het juiste vermogen te letten. Ook de compatibiliteit van de laadstekker is essentieel, maar hier schuilen enkele valkuilen. Een veelgebruikte laadstekker is de DC-plug. Op het eerste gezicht lijkt dit eenvoudig - een plus en een min - maar er zijn subtiele verschillen. Zo zijn er DC-pluggen met een buitendiameter van 5,5 mm, maar verschillen in binnendiameter (2,5 mm of 2,1 mm). Dit lijkt een klein verschil, maar een correcte pasvorm is cruciaal voor effectief opladen.

Soorten connectors

Bij laders met meer complexe laadstekkers, zoals met meerdere aansluitpunten, is extra aandacht vereist. Bijvoorbeeld, een drie-polige connector kan verschillende ladingen op elke pen hebben. Het is belangrijk dat elke pen correct in de bijbehorende connector wordt geplaatst. Controleer ook altijd de connectoren op vervuiling en vocht.Klantenservice voor de Juiste Lader

Bij twijfel over de juiste lader voor je e-bike accu, is het aan te raden contact op te nemen met de klantenservice van KWS Seuren. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste lader, wat veel frustratie kan voorkomen en waardoor je sneller weer op weg bent.

Bel de klantenservice

+31 (0)485 782 565

Vind antwoord op jouw vraag in ons helpcentrum

Wij hebben veel vragen al beantwoord voor je.

Naar het helpcentrum

Hoe weet ik welke acculader geschikt is voor mijn elektrische fiets?

De geschiktheid van een acculader hangt af van de specificaties van je fietsaccu, vooral het voltage en de capaciteit. Zorg ervoor dat de lader overeenkomt met het voltage van je accu en een geschikte laadstroom heeft. Controleer ook of de lader compatibel is met het merk en model van je fiets. Informatie hierover vind je vaak in de handleiding van je e-bike of op de accu zelf.

Wat zijn de verschillen tussen laadstekkers en hoe beïnvloeden ze het opladen?

Er zijn verschillende soorten laadstekkers, zoals de standaard DC-plug, XLR-connectors, of specifieke stekkers voor bepaalde e-bike merken. Deze stekkers verschillen in vorm, grootte en het aantal pinnen. Een verkeerde stekker kan leiden tot een slechte verbinding of zelfs schade aan de accu. Het is belangrijk dat de laadstekker past en een goede elektrische verbinding maakt met de accu. De extra pinnen worden vaak gebruikt als communicatie met de accu. Deze worden vaak ook wel smart genoemd.

Hoe kan ik problemen met mijn acculader of de connector identificeren?

Problemen met een acculader of connector kunnen zich uiten in langere laadtijden, onvolledige lading, of helemaal niet opladen. Controleer op zichtbare schade zoals gebroken pinnen, scheuren, of tekenen van corrosie. Ook een losse verbinding kan een probleem zijn. Als de lader een indicatorlicht heeft, let dan op eventuele foutmeldingen.

Hoe onderhoud ik mijn acculader en connectors om een lange levensduur te waarborgen?

Goed onderhoud van je acculader en connectors is belangrijk voor de levensduur. Bewaar de lader op een droge, koele plek en vermijd blootstelling aan extreme temperaturen. Zorg dat de connectors schoon en droog blijven. Vermijd het ruw omgaan met de lader en connectors om fysieke schade te voorkomen. Regelmatig controleren op tekenen van slijtage of beschadiging kan ook helpen problemen vroegtijdig te identificeren. Haal ook altijd de lader uit de accu en stopcontact voordat je gaat fietsen.