De Opkomst en Ondergang van Qwic Ebikes

Opgericht in 2006, heeft Qwic een indrukwekkende reis afgelegd. Na jaren van sterke groei, waarbij in totaal ongeveer 200.000 e-bikes verkocht werden, kwam het bedrijf in zwaar weer. Een stagnerende vraag naar e-bikes en dalende verkoopprijzen sinds de zomer van 2022 hebben bijgedragen aan de huidige situatie. 

Na het faillissement van VanMoof eerder dit jaar, is nu ook Qwic ten onder gegaan. Dit nieuws komt kort nadat het bedrijf uitstel van betaling had gekregen.

Hartmobile BV, het bedrijf achter het merk Qwic

Hartmobile BV, het bedrijf achter Qwic, bood werk aan 94 mensen en leverde aan ongeveer 750 verkooppunten in Nederland, Belgie en Duitsland

Garanties en Reparaties

Met het faillissement van Qwic rijzen er belangrijke vragen over garanties en reparaties voor de duizenden klanten die via ongeveer 750 verkooppunten hun fietsen hebben aangeschaft. Terwijl de toekomst van garanties en reparaties enigszins onzeker blijft, biedt de gebruikte strategie van Qwic voor onderdelen enige geruststelling. In tegenstelling tot merken zoals VanMoof, die vrijwel alle onderdelen zelf vervaardigen, heeft Qwic gekozen voor het gebruik van meer universele onderdelen van grote fabrikanten. Dit betekent dat voor het merendeel van de onderhouds- en reparatiebehoeften, klanten niet volledig afhankelijk zijn van Qwic-specifieke onderdelen. Dit maakt reparaties makkelijker en toegankelijker, aangezien veel onderdelen ook bij andere leveranciers verkrijgbaar zijn.

Qwic Fietsenmakers

De garantievoorwaarden bij Qwic verschillen echter van die bij VanMoof. Waar VanMoof direct verantwoordelijk was voor de garantie op hun zelfverkochte fietsen, ligt deze verantwoordelijkheid bij Qwic bij de winkels waar de fietsen zijn aangeschaft. Dit kan een dubbele impact hebben: enerzijds kan het voor consumenten makkelijker zijn om service en ondersteuning lokaal te verkrijgen, maar anderzijds kan het faillissement van Qwic complicaties veroorzaken voor de winkels wat betreft het nakomen van garantieverplichtingen. Dit doordat de winkels de claim weer neerleggen bij Qwic.

Accu Qwic elektrische fiets

Een specifiek punt van zorg is de Qwic accu. Deze accu's zijn uniek en merk-specifiek, ontworpen om te communiceren met de controller en het display van de fiets. Als deze accu's niet meer geleverd kunnen worden, zou dat ernstige problemen kunnen opleveren voor de functionaliteit van de fietsen. Dit aspect van Qwic's ontwerp kan een behoorlijk uitdaging worden voor zowel consumenten als reparateurs, aangezien het vinden van vervangende accu's een complexe en mogelijk onmogelijke taak kan zijn als de productie volledig stopt. 

Een reparatie of revisie van de Qwic accu kan vaak nog voor een oplossing zorgen zolang de elektronica nog zodoende functioneert.

Qwic accu

Qwic Accu Resetten

Het resetten van een Qwic accu kan een effectieve oplossing zijn voor bepaalde problemen. Dit proces kan helpen bij het herstellen van de accu naar zijn optimale functioneren, vooral in gevallen waarin de accu niet correct lijkt te laden of wanneer de prestaties afnemen. Het resetten van de accu is relatief eenvoudig en kan vaak worden gedaan door de accu volledig te ontladen en vervolgens opnieuw volledig op te laden. Dit kan de 'geheugeneffecten' van de accu verminderen, wat vaak voorkomt bij herhaaldelijk gedeeltelijk opladen en ontladen. Het is wel belangrijk om te weten dat dit niet alle problemen oplost en dat het zorgvuldig moet worden uitgevoerd.

Qwic Accu Problemen

Qwic accu's, hoewel over het algemeen betrouwbaar, kunnen soms problemen ondervinden die de prestaties van de fiets beïnvloeden. Een veelvoorkomend Qwic accu probleem is verminderde actieradius, wat kan duiden op het verouderen van de accu of op een probleem met de cellen zelf. Andere veelvoorkomende problemen zijn het niet correct opladen van de accu of het plotseling leeglopen tijdens gebruik. Dergelijke problemen kunnen worden veroorzaakt door diverse factoren, waaronder slijtage, defecte componenten of firmwareproblemen. In gevallen waarin een eenvoudige reset niet helpt, kan het nodig zijn om de accu te laten reviseren of te vervangen. Gezien het specifieke ontwerp van Qwic accu's, kan dit uitdagend zijn, vooral na het faillissement van het bedrijf.

Qwic oplader

KWS Seuren blijft de 36V accu oplader voor Qwic elektrische fietsen leveren, essentieel voor het opladen van de 36-volt accu's. Dit garandeert optimale prestaties en verlengt de levensduur van de accu. Ondanks Qwic's financiële situatie, zorgt KWS Seuren voor continue beschikbaarheid van deze opladers, ondersteunend aan de betrouwbaarheid van Qwic e-bikes.


Qwic Motoren

De elektrische fietsen van Qwic staan bekend om hun veelzijdige en efficiënte aandrijfsystemen, die zijn onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: voorwielmotor, achterwielmotor en middenmotor. Voorwielmotoren zijn ideaal voor fietsers die op zoek zijn naar een eenvoudige en kosteneffectieve elektrische fiets. Deze motoren bieden een goede balans en een gelijkmatige gewichtsverdeling, wat resulteert in een stabiele rijervaring, vooral nuttig voor stadsritten en licht gebruik. Achterwielmotoren, daarentegen, bieden een meer natuurlijke fietservaring, waarbij de aandrijving voelt als een duwtje in de rug. Ze zijn geschikt voor sportievere fietsen en bieden een uitstekende tractie, vooral nuttig op heuvelachtige terreinen. Middenmotoren worden beschouwd als de meest geavanceerde optie, geplaatst bij de trapas voor een optimale gewichtsverdeling. Ze bieden een intuïtieve rijervaring, omdat de kracht direct op de pedalen wordt toegepast, waardoor ze ideaal zijn voor zowel stadsritten als uitdagende off-road avonturen.