De keuze van een fietsaccu

De keuze voor een specifieke fietsaccu wordt bepaald door de fabrikant van de fiets, waarbij vooraanstaande merken zoals Bosch, Shimano, Panasonic, en Bafang hun accu's aanbieden aan een breed scala aan fietsmerken en -modellen. Deze samenwerking tussen acculeveranciers en fietsfabrikanten zorgt voor een diversiteit aan batterijopties, afgestemd op verschillende fietsontwerpen en gebruiksdoeleinden, wat de consument meer keuzevrijheid geeft maar ook uitdagingen met zich meebrengt in termen van standaardisatie en compatibiliteit.

Plaats accu elektrische fiets

De locatie van de accu op een elektrische fiets kan variëren, afhankelijk van het ontwerp en het merk van de e-bike. Veelal is de accu geplaatst in de bagagedrager, wat een praktische oplossing biedt voor zowel het gewichtsverdeling als de toegankelijkheid. Een andere populaire locatie is op het frame van de e-bike, waar de accu vaak in de buurt van de trapas of langs de onderbuis bevestigd wordt. Dit zorgt voor een betere gewichtsbalans en kan de rijervaring verbeteren door een lager zwaartepunt. Daarnaast zijn er e-bikes waarbij de accu geïntegreerd is in het frame zelf, wat resulteert in een gestroomlijnd en esthetisch aantrekkelijk ontwerp. De keuze voor de locatie van de accu heeft invloed op de uitstraling en de prestaties van de elektrische fiets, en wordt daarom zorgvuldig overwogen door fabrikanten.

Waar staat accunummer e-bike?

Het vinden van het accunummer van een e-bike varieert per type en model fiets, en er zijn verschillende methodes om dit nummer te achterhalen. Voor sommige fietsen is het accunummer te vinden aan de onderkant van de accu zelf, terwijl bij andere modellen het nummer vermeld staat in de handleiding van de accu of de fiets. In bepaalde gevallen kan het framenummer van de fiets ook nuttig zijn bij het identificeren van het accunummer, waarbij het framenummer zelf op meerdere locaties op het fietsframe kan staan, afhankelijk van de fabrikant en het specifieke model.

Welke Bafang accu voor mijn elektrische fiets?

Elke Bafang accu is voorzien van een witte sticker die diverse technische specificaties weergeeft. Om het type accu te bepalen, kun je op deze sticker de capaciteit raadplegen. Daar vind je één van de volgende capaciteitsaanduidingen: 340Wh, 450Wh, 560Wh, 600Wh, of 750Wh, maar ook 7,8Ah, 10,4Ah, 13,0Ah, 14,0Ah, en 17,5Ah.

Alle bovengenoemde Bafang accu's zijn compatibel met elkaar. Dit betekent dat als je momenteel een 450Wh accu hebt, je zonder problemen kunt upgraden naar een 560Wh, 600Wh, of zelfs een 750Wh accu, en vice versa.  

Overzicht:

  • Bafang 340Wh is gelijk aan 7,8Ah (niet meer nieuw leverbaar)
  • Bafang 450Wh komt overeen met 10,4Ah
  • Bafang 560Wh, sinds 2022, staat gelijk aan 13,0Ah
  • Bafang 600Wh is equivalent aan 14,0Ah
  • Bafang 750Wh komt overeen met 17,5Ah

Wat is een Bafang accu?

Een Bafang accu is te herkennen aan het kenmerkende oranje label met de witte letters 'BAFANG'. Dit label is te vinden op elke fietsaccu en fietsacculader van Bafang. Bij Amslod e-bikes kan in het oranje label ook 'Amslod' staan. Het gaat hier om hetzelfde type accu.

Bosch fietsaccu, welke heb ik nodig?

Bosch biedt drie categorieën fietsaccu's: accu's voor op de bagagedrager, frameaccu's met het Bosch logo, en accu's die in het frame zijn geïntegreerd. De accu's voor op de bagagedrager en de frameaccu's staan bekend als Powerpacks, terwijl de in het frame geïntegreerde accu's Powertubes worden genoemd. Voor fietsen van het modeljaar 2014 en eerder zijn er de Classic fietsaccu's van Bosch. 

De Bosch Powerpacks zijn beschikbaar als frameaccu of als accu voor onder de bagagedrager. Bosch maakt verder onderscheid in deze accu's op basis van capaciteit, aangeduid met de types 300, 400 en 500. Het voornaamste verschil tussen deze types is de capaciteit:

  • Bosch PowerPack 300: 36V / 8.2Ah / 300Wh
  • Bosch PowerPack 400: 36V / 11Ah / 400Wh
  • Bosch PowerPack 500: 36V / 13.4Ah / 500Wh