Recycling van Lithium accu’s

De lithium ion batterijen die worden gerecycled, bevatten materialen zoals kobalt, koper, ijzer, aluminium, lithium en andere materialen die terug te winnen zijn. Ook wel black mass genoemd. Deze materialen kunnen worden hergebruikt in toekomstige productieprocessen, waardoor de vraag naar grondstoffen die voorheen moesten worden gedolven, vermindert.

Door deze grondstoffen te recyclen, kan KWS Seuren voordelen behalen, zoals kostenefficiëntie en het terugdringen van afval. Op deze manier zal het proces van KWS Seuren bijna geheel circulair kunnen werken. Ook wordt er geen onnodig transport naar het buitenland ingezet.

De markt van lithium-ion accu’s

De markt voor lithium-ion accu's is enorm en groeit ieder jaar door. De lithium-ion accu's die worden geproduceerd zijn voor meerdere toepassingen, waarvan de meeste worden gebruikt voor elektrische auto's maar ook elektrische fietsen krijgen een steeds groter aandeel. Zo heeft Stibat in 2021 bijna 250 ton aan defecte fietsaccu’s opgehaald. En in hetzelfde jaar is er voor meer dan 1900 ton aan fietsaccu’s de markt op gebracht.

Inleveren oude accu's

Het inleveren van lithium accu's is een belangrijk proces om milieuschade te voorkomen en recycling te bevorderen. Kleine lithium accu's kunnen worden ingeleverd bij milieustraten of supermarkten. Grotere accu's, zoals die in elektrische voertuigen, vereisen speciale afhandeling door professionals. Deze accu's bevatten waardevolle materialen die hergebruikt kunnen worden, zoals kobalt, lithium en koper. Fabrikanten zijn vaak verplicht deze accu's terug te nemen voor recycling. Dit draagt bij aan duurzaamheid en het verminderen van de vraag naar nieuwe grondstoffen.