Tips en weetjes

Hoe hou je je Li-ion-accu het langst in topconditie?

Wij maken gebruik van de Li-ion technologie ook wel Lithium-Ion, wij gebruiken hiervoor 18650 cellen van hoge kwaliteit. Dit is een veelgebruikte batterij cel die bijvoorbeeld in laptops, powerbanks, mobiele telefoons, maar ook in fietsaccu’s gebruikt worden. Hieronder enkele tips om uw accu een lange levensduur te geven.

Niet te zuinig zijn, gewoon gebruiken!

Dit betekent niet dat je de accu aan gooi- en smijtwerk moet onderwerpen, maar dat je hem gewoon moet gebruiken waar voor hij is gemaakt. Soms horen we klanten die zeggen dat ze extra zuinig zijn op hun 18650-accu en hem zo min mogelijk opladen. Dat is verkeerde zuinigheid! Wanneer een accu langer dan vier maanden stil ligt zal deze gaan zelf-ontladen. Dit betekent dat hij uit lading verliest. Niet in de zin van lekken, maar de lading zal afnemen. Houd hem dus gewoon in beweging door hem te gebruiken en laden. Wij zien vaak dat een accu die in een korte tijd veel kilometers gemaakt heeft weinig slijtage vertoont.

Geen geheugenfunctie, gewoon laden na gebruik

Van vroeger uit zijn we gewend een accu altijd volledig te ontladen voor het opladen. Daarnaast willen veel mensen de accu ook voor 100% opgeladen hebben voor ze hem uit de lader halen. Dit is bij Li-ion-accu’s gelukkig niet meer nodig. Deze technologie bevat namelijk geen geheugenfunctie zoals de ouderwetse NiCd-accu’s. Gewoon laden dus na gebruik. Heb je de batterij nodig voor hij volledig opgeladen is? Ook geen probleem: gewoon eruit halen en gebruiken. Het argument dat je zo sneller door het maximale aantal laadcycli heen bent gaat niet op: daarin gaat het om volledig afgeronde laadcycli. Twee keer voor 50% opladen is dus één laadcyclus.

Diepteontlading

Van diepte ontlading spreken wij wanneer een accupakket onder een bepaalde spanning komt. Onder deze spanning kan het accupakket geen vermogen meer geven en zal de levensduur snel omlaag gaan. Een diepteontlading kan in de meeste gevallen niet opgelost worden door de originele acculader. De elektronica in de accu of de lader schermt dit af. Dit om verdere schade en brandgevaar te voorkomen. De accu mag niet te snel opgeladen worden, wij doen dit zeer zorgvuldig met een eigen voeding direct op het pakket. In een aantal gevallen is het nog mogelijk de accu uit een diepte ontlading te halen en zal de accu nog verschillende jaren mee kunnen gaan.

Let een beetje op bij vrieskou

Wanneer je een Li-ion-accu opbergt voelt hij zich het prettigst bij een temperatuur van (ongeveer) 20 graden Celsius. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de zelfontlading zal zijn. Bij temperaturen onder 0 graden Celsius kun je merken dat de capaciteit afneemt. Wanneer je je accu opbergt bij een temperatuur die hoger is dan 20 graden zal de zelfontlading geleidelijk aan sneller gaan. Belangrijk is om uw accu nooit beneden een temperatuur van 0 graden Celcius op te laden. Dit is zeer slecht voor uw accu.

Levensduur van een Li-ion-accu

Wanneer je een beetje normaal met je Li-ion-accu’s om gaat kun je er lang plezier van hebben. De levensduur van een lithium accu is echter niet oneindig. Na een paar honderd laadcycli (afhankelijk per type) zal de capaciteit van een 18650-accu gaan afnemen. Op een gegeven moment is zo’n accu gewoon op. Hierbij is het vrij logisch dat een accu die een jaar lang iedere dag gebruikt en geladen wordt, sneller “op” zal zijn dan een accu die om de week gebruikt wordt en elke maand wordt geladen. Li-ion accu’s zijn ontzettend fijn in het gebruik en met de juist zorg gaan ze ontzettend lang mee. De levensduur van de accu kan aanzienlijk verlengt worden door de accu niet volledig op te laden en niet volledig te ontladen.

Laad percentage
Aantal ontlaad-cycli
100%300-500x
90-95%400-700x
85-90%600-1000x
80-85%
850-1500x
70-75%1200-2000x
60-65%2400-4000x

Levensduur accu verlengen

Door het inleveren van het aantal mogelijke kilometers per lading, kunt u de levensduur dus aanzienlijk verlengen. De accu zal dus langer meegaan indien de accu tussen bijvoorbeeld 20% en 80% gebruikt wordt. In deze range zal de accu een langere levensduur krijgen. Belangrijk is het wel om uw accu niet volledig te ontladen. Wij raden aan om de accu tussen de 30 en 70 procent te houden wanneer u niet grote afstanden gaat fietsen.

Fietsoplaadpunten in Nederland


Wilt u wat verder van huis, of bent u op vakantie? Via deze link kunt u zien waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt in Nederland is.

oplaadpunten.nl

Fietsaccu reviseren

Wilt u weten of uw accu gereviseerd kan worden? Kijk dan eens in onze winkel. Staat uw accu er niet bij? Stuur dan een aanvraag via ons aanvraagformulier.