Voorwielmotor E-motion: Sparta, Batavus en Koga

Elektrische fietsen met E-motion Aandrijving zijn vaak uitgerust met een voorwielmotor. Deze motor is subtiel geïntegreerd in het voorwiel, waardoor hij nauwelijks opvalt. De E-motion fietsen van Sparta zijn ontworpen om zowel veelzijdig als betaalbaar te zijn, zonder in te leveren op gebruiksgemak. Een kenmerk van de Sparta E-motion accu is de mogelijkheid om zelf de actieradius te kiezen, afhankelijk van het model en de gekozen accu.

Voordelen van een E-motion voorwielmotor

 • Formaat en Geluid: De voorwielmotor is compacter en stiller dan een midden- of achterwielmotor. Dit zorgt voor een geruisloze en lichte fietservaring.
 • Ideaal voor Stadsgebruik: E-bikes met een voorwielmotor zijn perfect voor kortere stadsritten, zoals boodschappen doen of pendelen naar het werk. Deze fietsen zijn kosteneffectief en bieden voldoende kracht voor alledaags gebruik in de stad.
 • Betaalbaar en Onderhoudsvriendelijk: Door de gesloten kettingkast en naafversnelling blijft vuil buiten, wat leidt tot minder onderhoud. De kleinere en minder krachtige motor maakt deze fietsen bovendien betaalbaarder.


Een elektrische fiets met voorwielmotor is bij uitstek geschikt voor dagelijkse korte afstanden in de stad. Of u nu naar de supermarkt gaat of door de stad fietst, deze fietsen bieden een efficiënte en comfortabele rit zonder een grote investering.

E-bike met E-Motion middenmotor

De E-Motion middenmotor, vaak aangetroffen op Batavus-fietsen, vertegenwoordigt een uitstekend instapmodel voor degenen die op zoek zijn naar een elektrische fiets met een goede balans tussen prijs en kwaliteit. Deze motor is speciaal ontworpen om aan de behoeften van dagelijkse fietsers en recreatieve toerrijders te voldoen. 

Kenmerken van de E-Motion Middenmotor

 • Kracht en Veelzijdigheid: De motor is krachtig genoeg voor alledaags gebruik en incidentele langere tochten, waardoor hij een veelzijdige keuze is voor een breed scala aan fietsers.
 • Dynamische Ondersteuning: Een van de opvallende kenmerken van de E-Motion middenmotor is de dynamische afstemming van de ondersteuning op basis van uw omgeving en rijgedrag. Dit betekent dat de motor meer ondersteuning biedt wanneer u bijvoorbeeld met zware belading fietst, wat zorgt voor een comfortabelere rit.
 • Aanpasbare Ondersteuningsstanden: Met vijf verschillende ondersteuningsstanden kunt u zelf kiezen hoeveel kracht u wilt gebruiken. Dit stelt u in staat om de accucapaciteit te optimaliseren en te besparen waar mogelijk, wat bijdraagt aan de efficiëntie van de fiets.

Bosch Middenmotor

Naast e-bikes met de E-motion techniek, kun je bij Sparta ook terecht voor fietsen met een systeem van Bosch. Deze techniek vind je op e-bikes met een middenmotor. Een elektrische fiets uitgerust met een Bosch middenmotor biedt een geavanceerde rijervaring, dankzij meerdere sensoren, waaronder een trapkrachtsensor. Deze sensor zorgt ervoor dat de motor ondersteuning biedt op het moment dat u kracht uitoefent op de pedalen, wat resulteert in een natuurlijke en intuïtieve fietservaring.

Geschiktheid van de Middenmotor

De middenmotor is bijzonder geschikt voor diverse soorten ritten, inclusief die met heuvelachtige routes. Deze motor biedt de nodige ondersteuning bij het beklimmen van hellingen, waardoor het fietsen in uitdagendere omgevingen aangenamer wordt.

Soorten E-Motion modellen

Verschillende modellen van Batavus, Sparta en Koga. Geleverd door de overkoepelende organisatie Accell Group

ModelJaartal
E-Motion C12011 - 2012, 2014
E-Motion C22011 - 2013, 2014, 2015
E-Motion C32011 - 2012, 2012 - 2015
E-Motion C42012 - 2015
E-Motion C4 E-3002015
E-Motion C4 E-4002015
E-Motion C4 E-5002015
E-Motion C52012 - 2015
E-Motion CS22012
E-Motion CS42012 - 2013
E-Motion X22012 - 2015
E-Motion X2 II2012
E-Motion X32014 - 2015

Hoeveel kilometer fietsen op Sparta E Motion accu?

De afstand die u kunt afleggen op een Sparta E-Motion accu, ook wel de actieradius genoemd, hangt af van verschillende factoren, waaronder de capaciteit van de accu, het type terrein waarop u fietst, het totale gewicht (inclusief de berijder en eventuele bagage), en de mate van ondersteuning die u kiest.

Sparta E-Motion e-bikes worden vaak uitgerust met verschillende accu-capaciteiten, variërend van bijvoorbeeld 300Wh tot 500Wh of zelfs hoger. In algemene zin geldt: hoe hoger de Wh (wattuur) van de accu, hoe groter de potentiële actieradius.

 • Met een 300Wh accu kunt u bijvoorbeeld een afstand van ongeveer 30 tot 70 kilometer afleggen.
 • Een 400Wh accu zou een bereik van ongeveer 40 tot 90 kilometer kunnen bieden.
 • Een 500Wh accu kan u meenemen over afstanden van ongeveer 50 tot 110 kilometer.


Deze schattingen zijn indicatief en kunnen variëren op basis van de eerder genoemde factoren, zoals de mate van ondersteuning die u gebruikt (eco, normaal, sport, etc.), de omgevingsomstandigheden (wind, heuvels, wegdek), en de efficiëntie van uw fietsgedrag. Het is altijd aan te raden om de specificaties van uw specifieke model en accu te raadplegen voor meer accurate informatie.

Sparta emotion C3

De Sparta C3 Emotion is een elektrische fiets die bekend staat om zijn comfort, betrouwbaarheid en efficiëntie. Deze e-bike is ideaal voor zowel dagelijks woon-werkverkeer als recreatieve tochten. Met zijn gebruiksvriendelijke eigenschappen en soepele rijervaring biedt de C3 Emotion een aangename rit, elke keer weer.

Sparta Emotion C3 Accu en Display

De Sparta Emotion C3 is uitgerust met een krachtige accu die naadloos is geïntegreerd in het ontwerp. Deze accu is ontworpen om een optimale balans te bieden tussen gewicht en prestatie, waardoor de e-bike niet alleen krachtig maar ook gemakkelijk te hanteren is. Het display van de C3 Emotion is intuïtief en toegankelijk, waardoor het aflezen van essentiële informatie zoals snelheid, afstand en accustatus eenvoudig is.

Hoe Opladen en Actieradius

Het opladen van de Sparta Emotion C3 is een eenvoudig proces. De accu kan direct op de fiets worden opgeladen of worden verwijderd voor meer gemak. De actieradius van de fiets hangt af van verschillende factoren zoals het gewicht van de berijder, de rijomstandigheden en de gekozen ondersteuningsstand. Over het algemeen biedt de C3 Emotion een ruime actieradius die voldoet voor dagelijkse ritten en langere tochten.

Kosten van de Accu en Bagagedrager Functionaliteit

De kosten van een vervangende accu voor de Sparta Emotion C3 kunnen variëren. Het is belangrijk om te investeren in een kwaliteitsaccu die de beste prestaties en levensduur biedt voor uw e-bike.


Sparta emotion C2

De Sparta C2 Emotion staat bekend om zijn robuuste prestaties en gebruiksgemak, wat deze e-bike tot een ideale keuze maakt voor zowel dagelijks gebruik als recreatieve ritten. Met zijn geavanceerde functies en betrouwbare ontwerp biedt de C2 Emotion een soepele en aangename fietservaring.

De kern van de Sparta Emotion C2 is zijn krachtige accu, die speciaal is ontworpen voor duurzaamheid en efficiënt energiebeheer. Deze accu zorgt voor een consistente en betrouwbare stroomvoorziening, waardoor de e-bike geschikt is voor zowel korte dagelijkse ritten als langere tochten. Het slimme ontwerp van de accu integreert naadloos met de esthetiek van de fiets, terwijl het ook zorgt voor gemak bij het opladen.

Opladen en Capaciteit van de Sparta Emotion C2 Accu

Het opladen van de Sparta Emotion C2 accu is een eenvoudig en gebruikersvriendelijk proces. De accu kan direct op de fiets of los van de fiets worden opgeladen, wat flexibiliteit biedt voor verschillende gebruikssituaties. De capaciteit van de accu is ontworpen om een ruime actieradius te bieden, waardoor de e-bike ideaal is voor zowel korte dagelijkse ritten als langere avontuurlijke tochten.

 

Sparta Emotion C4 (2012 - 2015)

De Sparta Emotion C4, beschikbaar van 2012 tot 2015, was een topper in het e-bike segment. Bekend om zijn innovatie en betrouwbaarheid, bood deze e-bike een uitstekende mix van prestatie en comfort. De C4 is een veelverkochte e-bike door zijn kwaliteit en duurzaamheid, ondanks dat de productie enkele jaren geleden is gestopt.

De accu van de Sparta Emotion C4 is het kloppende hart van de fiets, waarbij duurzaamheid en efficiëntie centraal staan. Deze hoogwaardige accu zorgt voor een betrouwbare en constante stroomvoorziening, essentieel voor de dynamische behoeften van moderne e-bikers. Met zijn geïntegreerde ontwerp draagt de accu bij aan de algehele esthetiek en functionaliteit van de fiets.

Revisie van de Sparta Emotion C4 Accu

Na verloop van tijd kan de accu van de Sparta Emotion C4 tekenen van slijtage vertonen. Accurevisie is een kosteneffectieve oplossing om de levensduur van de accu te verlengen. Bij revisie worden de versleten onderdelen van de accu vervangen, wat resulteert in verbeterde prestaties en een langere levensduur. Dit is niet alleen voordelig voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

Het Kiezen van een Accu voor de Sparta Emotion C4

Bij het kiezen van een vervangende of extra accu voor de Sparta Emotion C4, is het belangrijk om te letten op de compatibiliteit en de capaciteit. Een accu met de juiste specificaties zorgt ervoor dat uw e-bike optimaal blijft functioneren en biedt de gewenste actieradius voor uw rijbehoeften.

E-motion middenmotor vs Bosch

Beide motortypes hebben hun eigen unieke voordelen. De E-motion middenmotor is een uitstekende keuze voor fietsers die op zoek zijn naar een betaalbare en veelzijdige e-bike, terwijl de Bosch middenmotor ideaal is voor degenen die geavanceerde technologie, kracht en betrouwbaarheid hoog in het vaandel hebben staan. De keuze tussen deze twee hangt af van persoonlijke behoeften, voorkeuren en het beoogde gebruik van de fiets.

Hier is een vergelijking van de E-motion middenmotor en Bosch middenmotor

KenmerkenE-motion MiddenmotorBosch Middenmotor
Prijs-KwaliteitverhoudingAantrekkelijk instapmodel, betaalbaarHogere prijsklasse, premium kwaliteit
TechnologieStandaard technologie, geschikt voor alledaags gebruikGeavanceerde technologie en sensoren
Kracht en EfficiëntieVoldoende voor dagelijks gebruik en recreatieve tochtenKrachtig voor langere afstanden en uitdagend terrein
OndersteuningDynamische ondersteuning, aanpasbare niveausEfficiënte en consistente ondersteuning
GeluidsproductieStandaard geluidsniveauLage geluidsproductie
BetrouwbaarheidBetrouwbaar voor regulier gebruikZeer betrouwbaar en duurzaam


E-Motion Display

Sire E Display

Veel Sparta elektrische fietsen zijn uitgerust met het Sire E display, een compact en minimalistisch ontwerp dat de essentiële informatie weergeeft die een fietser nodig heeft. Dit display staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid:

 • Grote Knoppen: Aan de linkerzijde van het display bevinden zich grote knoppen waarmee u eenvoudig en snel kunt schakelen tussen de vijf verschillende ondersteuningsstanden.
 • Duidelijk LED-Display: Op het grote LED-display wordt belangrijke informatie zoals batterijcapaciteit, ondersteuningsstand en snelheid overzichtelijk getoond.
 • Extra Functies: Naast de basisfuncties, biedt het Sire E display de mogelijkheid om de fietsverlichting in te schakelen en de walk assist te bedienen via twee eenvoudige knoppen aan de onder- en bovenkant van het display.
 • Minimalistisch en Efficiënt: Het Sire E display is ontworpen met het oog op minimalisme en efficiëntie, ideaal voor fietsers die waarde hechten aan eenvoud en gebruiksgemak.


OLED Display

Voor de a-Lane serie e-bikes van Sparta is gekozen voor een OLED display, dat zich onderscheidt door zijn duidelijkheid en centrale plaatsing:

 • Centrale Plaatsing: Het OLED display is centraal op het stuur gemonteerd, waardoor het gemakkelijk af te lezen is tijdens het fietsen.
 • Bedieningsunit: De bedieningsunit is handig geplaatst aan het uiteinde van het stuur, waardoor fietsers snel en eenvoudig van ondersteuningsstand kunnen wisselen.
 • Duidelijke Weergave: Alle relevante ritgegevens worden duidelijk weergegeven, zodat u altijd beschikt over de belangrijkste informatie zoals snelheid, afstand en batterijstatus.
 • Extra Boost met Gashendel: Voor fietsers die onderweg een extra boost nodig hebben, is er de handige gashendel.