Het valt ons op dat het niet duidelijk is wat het aantal Ah bij een accu nu precies inhoudt. Het aantal Ah zegt iets over de hoeveelheid energie in een accu. Om het duidelijk te maken gebruiken we een voorbeeld. De volgende accu gaan we als voorbeeld gebruiken: 24V 10Ah, oftewel 24 Volt en 10 ampère uur. Deze accu wordt gereviseerd naar 24V 20Ah.

De spanning blijft na revisie hetzelfde. De spanning is namelijk afhankelijk van de motor die gebruikt wordt in een fiets. Als de spanning veranderd wordt kan de motor na verloop van tijd kapot gaan. Wat er wel veranderd is het aantal Ah.

Ampère uur (Ah) geeft aan hoelang een accu energie kan afgeven, hiermee wordt de actieradius van de fiets beïnvloed. Een 10Ah accu kan een uur lang 10 ampère (stroom) leveren. Wanneer er 5 ampère constant wordt getrokken kan de accu 2 uur lang 5 ampère trekken. De hoeveelheid stroom die een fiets nodig heeft is afhankelijk van de ondersteuning waarmee gefietst wordt. De meeste fietsen hebben 3, 4 of 5 ondersteuning standen.

In het voorbeeld is het verschil te zien tussen een 10 Ah en een 20Ah accu.

  • In dit geval zijn er 3 verschillende ondersteuning niveaus.
  • In het voorbeeld wordt er gefietst met een gemiddelde snelheid van 25 km/h.
  • De 10Ah en 20 Ah is onder elkaar gezet om het verschil duidelijk te maken.
  • Met een 20 Ah accu geeft de accu twee keer zolang ondersteuning als een 10 Ah accu.
  • Doordat de accu langer stroom kan geven, zal de actieradius ook verdubbelen.

Fabel

De motor van de fiets wordt niet zwaarder belast met een grotere accu, maar kan alleen langer ondersteuning bieden. Dat de motor minder lang mee gaat, door een grotere accu is dus een fabeltje. Je kunt het zien als een auto waar een grotere brandstoftank in wordt gezet. Daardoor kunnen er grotere afstanden gereden worden voordat de auto weer getankt moet worden.

Samengevat

Het aantal Ah geeft aan hoeveel energie/capaciteit er in een accu zit. Met een hogere capaciteit kunt u verder fietsen. Met een 20Ah accu kunt u 2x zover komen op een lading dan met een 10Ah accu. Met een 15Ah accu kunt u dus 1,5x zover komen op een lading dan met een 10Ah accu.

Met een hogere capaciteit wordt de motor van de elektrische fiets niet zwaarder belast.

Meer informatie

veelgestelde vragen